Skötselråd blommor

Hur du ska ta han om dina blommor är beroende från sort till sort, men du får räkna med att lägga ner lite tid för att hålla dem vackra och friska under en lång tid. Det kan vara bra att samtala med din florist om det finns några speciella skötselråd för just din blomma och kanske välja någon som är extra enkel att ta hand om.

Vattna rätt

Vattna rätt

Alla blommor behöver vatten och ljus för att bedriva fotosyntes, dock behöver olika växter olika mycket utav de båda. För mycket vatten kan skada blommorna mer än för lite kolla efter en ungefär en timme om vattnet har sugits upp. Tänk på att inte hälla på för mycket vatten om du glömt vattna blommorna på ett tag, vattna istället lite i taget men kortare intervaller tills blomman mår bra igen. Om du råkat vattna lite för mycket går det bra att dra upp plantan och lägga lite papper runt rötterna för att få bort det överflödiga vattnet.

Olika blommor trivs bäst med olika vattentemperatur, ett enkelt och säkert sätt att kolla detta är genom hårdheten på blommans stjälk, mjuka stjälkar som t.ex tulpaner vill ha runt 20 grader,halvhårda stjälkar som pioner trivs bäst i 30 gradigt vatten och hårda stjälkar som t.ex rosor mår bra av en vattentemperatur på runt 60 grader.

Sol och näring

Sol och näring

Det gäller att dina blommor får tillräckligt mycket ljus och näring för att de ska hålla sig vackra länge. Det är viktigt att de till att blommorna inte får brännskador av för mycket sol, detta kan förhindras genom att försöka skugga blommorna på något sätt .t.ex en markis. Om blomman får för lite sol så kommer bladen börja gulna och vissna, om du inte har någon plats med tillräckligt med sol så försök ställa upp en lampa så att blomman får extra energi.

Förutom sol och vatten behöver även växter kväve,fosfor och kalium, detta brukar blommorna själva kunna ta upp från vatten och jord men ibland kan de vara bra att de dem lite extra näring. Kväve hjälper växter att växa men om det blir för mycket så kan blomningen utebli och växten blir svag mot skadeangrepp från bakterier. Fosfor hjälper till med knoppningen på blommande växter och kalium ser till att stammen är stark.

Bukett till vas

Buktett till vas

Innan du ska sätta buketten i vas tänk på att skära till nya, sneda snittytor och ta bort blad som kan hamna under vatten innan du sätter ner dem. Om du fått snittblommor är det viktigt att du snabbt får ner dem i vatten och tillsätter näring. Tänk på att byta ut vattnet i vasen varje dag för att blommorna ska hålla sig så fräscha som möjligt så länge som möjligt.

Försök också undvika att ha snittblommorna i alltför starkt solljus och i närheten av frukt då frukt avger gaser som gör att blommorna åldras i förtid. På natten bör du placera vasen med blommorna svalt.